Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pochwała od szefa zamiast podwyżki

Dagmara Kobryń
Zdaniem fachowców nie tylko motywacja finansowa jest w firmie ważna. Często wystarczy pracownika pochwalić.
Zdaniem fachowców nie tylko motywacja finansowa jest w firmie ważna. Często wystarczy pracownika pochwalić. fot. Digi Touch
Kryzys, zero podwyżek. Konfederacja Pracodawców Polskich ma pomysł. Zamiast wyższych pensji - kupony żywieniowe dla ludzi.

Kupony o wartości 200-250 zł raz w miesiącu byłyby wydawane przez zakłady pracy. Pracownicy mogliby realizować je w dowolnym miejscu, np. w wybranej restauracji. Po zjedzeniu posiłku, musieliby tylko pokazać pracodawcy paragon z kasy fiskalnej.

Gorzowscy pracodawcy do pomysłu podchodzą sceptycznie. Radosław Nieradka z Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej mówi: - Takie motywacje są dobre dla pracowników niższego szczebla. Jeśli ktoś jest na kierowniczym stanowisku i dostanie bon żywieniowy, to nie sądzę, żeby go to zmotywowało do większej wydajności w pracy - komentuje.

Dobre słowo też działa

Dla pracowników "wyższego szczebla" proponowałby pakiety opieki zdrowotnej, a także różnego rodzaju karnety na siłownię czy fitness. Dodaje jednak, że nie tylko motywacja materialna jest ważna: - Dobrego słowa nigdy za wiele - stwierdza.

Co na to pracownicy? Dla Marioli Kotkowiak z banku PKO w Zielonej Górze pochwała od szefa to faktycznie duża motywacja, ale zachętą materialną też nie pogardzi.

Katarzyna Kaczmarczyk, z sieciowego sklepu spożywczego w Zielonej Górze: - Jeśli lubi się swoją pracę to już jest motywacja - komentuje.

Pracownik czuje się ważny

RECEPTA NA KRYZYS?

Pozapłacowe formy motywacji:
* powierzanie bardziej odpowiedzialnych zadań
* pochwały i wyróżnienia
* otwarta komunikacja
* zaufanie do pracowników i ich samodzielność
* poprawa technicznego urządzenia stanowiska pracy
* imprezy integracyjne

Firmy szukają sposobów, żeby nie tylko materialnie zachęcać załogę do wytężonej pracy. Jednak wolą to trzymać w sekrecie. Pani Jadwiga (imię zmienione) z jednej z kostrzyńskich firm produkcyjnych (opowiada: - Szef od jakiegoś czasu raz w tygodniu robi zebrania pracowników, podczas których pyta się nas, czy ktoś ma pomysł na ulepszenie działań lub poprawę jakości pracy. Czuję wtedy, że jestem częścią firmy - przyznaje.

W Wyższej Szkole Biznesu w Gorzowie organizowane są wybory pracownika miesiąca. Wybierają pracownicy, w tajnym głosowaniu (wypisują nazwisko oraz krótkie uzasadnienie) Zdaniem Joanny Piskurewicz, rzeczniczki uczelni, to motywuje.

- A efektywność zawodowa pracownika jest połączeniem kwalifikacji i motywacji. Myślę, że człowiek źle umotywowany może być dla przedsiębiorstwa mało przydatny, choćby nawet był fachowcem - wyjaśnia (kilka miesięcy temu także została wyróżniona tytułem pracownika miesiąca).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska