Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy musisz się obawiać?

(beta)
Dania w proszku wystarczy zalać wrzątkiem, by szybko zaspokoić głód. Prawie wszyscy je lubimy, bo smakują tak, jak posiłki przygotowane ze świeżych składników.

Podstawą takich dań są naturalne składniki, ale w trwałej formie. Oznacza to, że np. makaron, warzywa czy mięso są suszone. Następnie dodawane są do nich przyprawy i substancje smakowe. Tak powstaje skondensowane danie. Mimo wszystko należy pamiętać, że w większości są to sztuczne dodatki. Dlatego nie należy jeść ich w nadmiernych ilościach.

Czy musisz się obawiać?

Na opakowaniu z daniem w proszku z pewnością znajdziemy kilka E, ale to jeszcze nie powód aby stwierdzić, że jemy coś sztucznego. Symbolem tym oznacza się wszelkie substancje dodane do żywności w celu polepszenia jej właściwości smakowych i jakościowych. Najczęściej spotykanymi dodatkami są:

  • Substancje konserwujące, które chronią produkt przed zepsuciem. Są to m.in. kwas sorbowy E-200. Jest uznawany jako nieszkodliwy, bo podobnie jak kwasy tłuszczowe rozkładany jest przez organizm. Ale już dwutlenek siarki i jego związki, ukryte pod oznaczeniami E-220 do E-227, mogą powodować bóle głowy, nudności, alergie oraz niszczenie witamin w organizmie. Związki te można znaleźć w konserwach warzywnych, przetworach z ziemniaków czy suszonych owocach.
  • Przeciwutleniacze to rodzina E - 320. Ten symbol widnieje na niektórych opakowaniach słodyczy, margarynie, gumie do żucia i kostkach rosołowych. Zapobiega jełczeniu tłuszczy, ale może powodować alergie.
  • Barwniki ukryte są pod symbolem z grupy E - 100. Dzięki nim żywność wygląda ładnie i apetycznie. Niestety mogą powodować uczulenia i źle wpływać na funkcje tarczycy. Możemy je spotkać serach, konserwach, maśle i wyrobach cukierniczych.
  • Emulgatory i stabilizatory również nie są szkodliwe. Służą do łączenia substancji, które ciężko połączyć np. woda i tłuszcz.
  • Substancje zagęszczające są odpowiedzialne za konsystencję produktów i w większości są nieszkodliwe dla naszego zdrowia.
  • Substancje zakwaszające pomagają utrzymać naturalny smak i zapach. Większość z nich również jest nieszkodliwa.

    Dobre, ale z umiarem

    Substancje oznaczone symbolem E mogą być tylko w taki sposób dodawane do jedzenia, aby nie fałszować środków spożywczych ani wprowadzać kupującego w błąd, co do ich jakości lub wartości odżywczej. - Dlatego dokonując zakupów warto analizować etykiety, gdzie uczciwy producent powinien wykazać dokładny skład produktu przeznaczonego do spożycia - mówi Renata Bodnar-Godlewska, technolog żywności na wydziale dietetyki w MSZ.
    Mimo, że wszystkie dodatki do żywności przed dopuszczeniem do stosowania przechodzą bardzo dokładne badania, warto zapoznać się z ich właściwościami. Jest to ważne, bo niektóre z nich mogą nam nie służyć, powodować alergie lub inne choroby.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska