Co zawierają grzyby?

Dodano: 6 września 2008, 0:10 Autor:

Jedząc grzyby chyba nikt nie myśli o ich wartościach odżywczych. Cenimy je za smak i aromat.

Uwielbiamy też samo zbieranie, co na pewno ma ogromne zalety zdrowotne - wielogodzinny spacer w lesie, na świeżym powietrzu, ćwiczenia ciała podczas zbiorów i uczucie przyjemności z miło spędzanego czasu.

Potem przychodzi czas na może mniej lubiane czynności - czyszczenie, sortowanie i przetwarzanie. Po pracy jednak znów przychodzą miłe chwile - smakowanie przygotowanych dań i duma z przetworów.

Te leśne smakołyki zawierają odrobinę walorów żywieniowych:

  • w 80-90 proc. składają się z wody
  • sucha masa to białka, więc często grzyby są nazywane "leśnym mięsem”.

    Wśród białek znajdziemy prawie wszystkie aminokwasy, a także białko fungin podobne do hityny owadów i pancerzy skorupiaków. Najwięcej funginu jest w nóżce grzyba, dlatego jego wartość w żywieniu jest najmniejsza
  • mają mało węglowodanów
  • od 1,5 do 10 proc. tłuszczów
  • kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, cytrynowy, winny, fumarowy)
  • witaminy: A, B1, B2, C, D, PP
  • sporo żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu oraz mikroelementów (miedź, cynk, jod, mangan, fluor i ołów), więcej jest ich w kapeluszach niż w trzonkach.

    Warto pamiętać, że jedzenie grzybów jest niewskazane dla małych dzieci oraz ludzi chorych na nerki, wątrobę oraz przewód pokarmowy, bo są ciężkostrawne (zwłaszcza w sosach i smażone).

  • Czytaj więcej o:
    Najciekawsze artykuły
    z Mediów Regionalnych
    Najciekawsze artykuły
    z Mediów Regionalnych
    alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
    Najczęściej czytane
    Brak ankiety.

    Kontakt z reklamą »

    Kontakt z redakcją »

    Kontakt z marketingiem »

    Kontakt w/s prenumeraty »

    Zadzwoń 0 800 16 00 16 lub 68 324 30 66

    Napisz maila:

    Jesteśmy też na:

    Gazeta Lubuska jest częścią grupy Media Regionalne

    Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gazetalubuska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

    Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

    Polityka dotycząca plików cookie

    Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne Sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.