Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zostań królową ciast

(big)
Wypieki pani Lidii znikały na festynie tak szybko, że z ledwością zdążyliśmy je sfotografować
Wypieki pani Lidii znikały na festynie tak szybko, że z ledwością zdążyliśmy je sfotografować fot. Beata Igielska
Jak nauczyć się smakowitych wypieków? - Trzeba piec często i nie bać się własnych pomysłów.

Oto rada Lidii Kubisiak, nauczycielki ze Skwierzyny, której ciasta królują na lokalnych festynach.

Pani Lidia z dumą przyznaje, że sama nauczyła się wypiekać pyszne ciasta. - Najpierw korzystałam z cudzych przepisów, szukałam ich w internecie i czasopismach. Potem zaczęłam sama wymyślać różne słodkości. Zachęcały mnie komplementy oraz zadowolone miny męża i syna, którzy kochają słodkości - mówi nauczycielka.

Jej koleżanki po fachu, z którymi niedawno sprzedawała ciasta na charytatywnym festynie, zgodnie podkreślają, że Lidia to szkolna królowa wypieków. - Świetnie nadaje się do waszej rubryki w "Dobrym piątku" - stwierdziły nauczycielki. I namówiły z nami panią Lidkę, by podzieliła się swoimi doświadczeniami z naszymi Czytelnikami.

Truflowiec Lidii

Składniki:** na biszkopt**

  • 7 jaj,
  • po 14 dag mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 i1/3 szklanki cukru,
  • 5 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    na masę
  • 20 dag trufli,
  • po ½ szklanki mleka i cukru,
  • kieliszek spirytusu,
  • 2 kostki masła lub margaryny

    Przygotowanie:
    Margarynę topimy i studzimy. Jajka z cukrem miksujemy na gęstą, puszystą masę. Na wierzch masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Wlewamy stopioną margarynę i znów mieszamy. Całość przelewamy do formy i pieczemy w temp. 190 st. C przez 35-40 minut.
    Szykujemy masę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukierki i cukier. Gotujemy mieszając, aż składniki się stopią i powstanie jednolita masa. Masło dobrze ucieramy, stopniowo dodając przestudzoną masę i spirytus. 1/3 tak przygotowanej masy odkładamy do dekoracji, a resztą przekładamy wystudzone ciasto. Wierzch smarujemy masą i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami - z kompotu lub świeżymi. Można też polać polewą czekoladową i dodać orzechy lub inne ulubione bakalie.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska