Oto rada Lidii Kubisiak, nauczycielki ze Skwierzyny, której ciasta królują na lokalnych festynach.
Pani Lidia z dumą przyznaje, że sama nauczyła się wypiekać pyszne ciasta. - Najpierw korzystałam z cudzych przepisów, szukałam ich w internecie i czasopismach. Potem zaczęłam sama wymyślać różne słodkości. Zachęcały mnie komplementy oraz zadowolone miny męża i syna, którzy kochają słodkości - mówi nauczycielka.
Jej koleżanki po fachu, z którymi niedawno sprzedawała ciasta na charytatywnym festynie, zgodnie podkreślają, że Lidia to szkolna królowa wypieków. - Świetnie nadaje się do waszej rubryki w "Dobrym piątku" - stwierdziły nauczycielki. I namówiły z nami panią Lidkę, by podzieliła się swoimi doświadczeniami z naszymi Czytelnikami.
Truflowiec Lidii
Składniki:** na biszkopt**
na masę
Przygotowanie:
Margarynę topimy i studzimy. Jajka z cukrem miksujemy na gęstą, puszystą masę. Na wierzch masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Wlewamy stopioną margarynę i znów mieszamy. Całość przelewamy do formy i pieczemy w temp. 190 st. C przez 35-40 minut.
Szykujemy masę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukierki i cukier. Gotujemy mieszając, aż składniki się stopią i powstanie jednolita masa. Masło dobrze ucieramy, stopniowo dodając przestudzoną masę i spirytus. 1/3 tak przygotowanej masy odkładamy do dekoracji, a resztą przekładamy wystudzone ciasto. Wierzch smarujemy masą i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami - z kompotu lub świeżymi. Można też polać polewą czekoladową i dodać orzechy lub inne ulubione bakalie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?