Rząd Ewy Kopacz otrzymał wotum zaufania od Sejmu czytaj więcej »

Zostań królową ciast

Dodano: 6 czerwca 2008, 0:10 Autor:

Jak nauczyć się smakowitych wypieków? - Trzeba piec często i nie bać się własnych pomysłów.
Wypieki pani Lidii znikały na festynie tak szybko, że z ledwością zdążyliśmy je sfotografować

Wypieki pani Lidii znikały na festynie tak szybko, że z ledwością zdążyliśmy je sfotografować (fot. fot. Beata Igielska)

Przeczytaj więcej

Oto rada Lidii Kubisiak, nauczycielki ze Skwierzyny, której ciasta królują na lokalnych festynach.

Pani Lidia z dumą przyznaje, że sama nauczyła się wypiekać pyszne ciasta. - Najpierw korzystałam z cudzych przepisów, szukałam ich w internecie i czasopismach. Potem zaczęłam sama wymyślać różne słodkości. Zachęcały mnie komplementy oraz zadowolone miny męża i syna, którzy kochają słodkości - mówi nauczycielka.

Jej koleżanki po fachu, z którymi niedawno sprzedawała ciasta na charytatywnym festynie, zgodnie podkreślają, że Lidia to szkolna królowa wypieków. - Świetnie nadaje się do waszej rubryki w "Dobrym piątku” - stwierdziły nauczycielki. I namówiły z nami panią Lidkę, by podzieliła się swoimi doświadczeniami z naszymi Czytelnikami.

Truflowiec Lidii

Składniki:
na biszkopt

  • 7 jaj,
  • po 14 dag mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 i1/3 szklanki cukru,
  • 5 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    na masę
  • 20 dag trufli,
  • po ½ szklanki mleka i cukru,
  • kieliszek spirytusu,
  • 2 kostki masła lub margaryny

    Przygotowanie:
    Margarynę topimy i studzimy. Jajka z cukrem miksujemy na gęstą, puszystą masę. Na wierzch masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Wlewamy stopioną margarynę i znów mieszamy. Całość przelewamy do formy i pieczemy w temp. 190 st. C przez 35-40 minut.
    Szykujemy masę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukierki i cukier. Gotujemy mieszając, aż składniki się stopią i powstanie jednolita masa. Masło dobrze ucieramy, stopniowo dodając przestudzoną masę i spirytus. 1/3 tak przygotowanej masy odkładamy do dekoracji, a resztą przekładamy wystudzone ciasto. Wierzch smarujemy masą i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami - z kompotu lub świeżymi. Można też polać polewą czekoladową i dodać orzechy lub inne ulubione bakalie.

  • Czytaj więcej o:
    • jedzenie
    • kuchnia
    • picie
    • porady
    • przepisy
    Najciekawsze artykuły
    z Mediów Regionalnych
    Najciekawsze artykuły
    z Mediów Regionalnych
    alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
    Brak ankiety.

    Kontakt z reklamą »

    Kontakt z redakcją »

    Kontakt z marketingiem »

    Kontakt w/s prenumeraty »

    Zadzwoń 0 800 16 00 16 lub 68 324 30 66

    Napisz maila:

    Jesteśmy też na:

    Gazeta Lubuska jest częścią grupy Media Regionalne

    Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gazetalubuska.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

    Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

    Polityka dotycząca plików cookie

    Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne Sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.