Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy Czytelników

Katarzyna Ostrowska z Gorzowa Wlkp.
Prezentujemy przepisy nadesłane nam przez panią Katarzynę Ostrowską z Gorzowa Wlkp.

Jajka w koszyczkach z bułeczek

Składniki:

  • 4 małe okrągłe bułeczki,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 10 dag żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • przyprawa curry, pieprz i sól.

    Przygotowanie:

    Odkroić wierzchy bułek, ze spodów wydrążyć miąższ. Połowę masła rozetrzeć, dodać starty ser. Doprawić pieprzem oraz curry, wymieszać. Masą posmarować wnętrze bułeczek. W każdą wbić jajko, ozdobić kleksem keczupu. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotowane bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze. Obok położyć wierzchy bułek posmarowane resztą masła. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 150 stopni. Zapiekać aż jajka się zetną. Udekorować posiekaną natką pietruszki i przykryć zrumienionymi wierzchami bułek. Podawać na gorąco.

    Kotleciki mięsno-ryżowe

    Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 100 g sera żółtego startego,
  • 100 g ryżu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka vegety,
  • 50 g bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • łyżka pokrojonej natki pietruszki,
  • tłuszcz do smażenia.

    Przygotowanie:

    Mięso, starty ser, ugotowany ryż i jajka wymieszać. Doprawić vegetą, solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    Zawijaski z serem i boczkiem

    Składniki:
  • 8 cienkich parówek,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 8 cienkich plastrów boczku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • pieprz.

    Przygotowanie:

    Parówki obrać z osłonek, nakroić wzdłuż z jednej strony. W nacięciu wsunąć po plasterku żółtego sera. Każdą parówkę owinąć boczkiem, posypać tymiankiem i pieprzem, a następnie spiąć wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym ułożyć parówki, włożyć łyżkę masła, wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 200 stopni C przez 20 min. aż ser się rozpuści. Tak przygotowane zawijaski najlepiej prezentują się na liściach sałaty, ozdobione cząstkami pomidora.

    Pomarańczowo-cytrynowy kruszon

    Składniki:
  • butelka wytrawnego białego wina,
  • 1.3 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • kostki lodu.

    Przygotowanie:

    Pomarańcze obrać, pokroić w plastry i ułożyć w wazie, przesypując cukrem. Z połowy cytryny wycisnąć sok, resztę pokroić. Wlać wino, dodać sok i plasterki cytryny, wymieszać. Przed podaniem dodać wodę i lód.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska