Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Gorzowie zorganizowano Dzień Wegetarianizmu (zdjęcia)

Źródło: Kamil Czerwiński, oprac. (pik)
Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób.
Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie. Przyszło na niego około 180 osób. Kamil Czerwiński
Zupy miso, sushi, sałatka ogórkowa, kotlety z cukini, zupa cebulowa - m. in. takich potraw mogli spróbować wegetarianie z Gorzowa. Zainteresowanie było tak duże, że w restauracji zabrakło miejsc.
Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie.

Dzień Wegetarianizmu w Gorzowie

Fundacja Obrony Praw Zwierząt Anaconda wraz Fundacją Ad Rem zorganizowała dzień wegetarianizmu. Odbył się on 18 maja w restauracji Łubu Dubu. Był to pierwszy tego typu debiut obu fundacji w organizacji dnia wegetarianizmu. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem gorzowian, którzy przybyli do Łubu Dubu na degustację potraw wegetariańskich. Był to ważny dzień dla wegetarian i wegan z Gorzowa, mogliśmy poznać się i porozmawiać na nurtujące nas tematy. Niezwykle ważne były rozmowy z osobami, które chciałyby zostać wege, lecz brak im wsparcia czy wiedzy jak sobie radzić w codziennym życiu.

Już na pierwszym bloku tematycznym, jakim była kuchnia japońska przygotowana przez Aleksandrę Karłowską, zabrakło miejsc siedzących przy degustacji zupy miso, sushi, sałatki ogórkowej.

Walory smakowe kuchni naturalnej wegetariańskiej zaprezentowało polsko-amerykańskie małżeństwo wege Mateusz i Amanda Piec. Mogliśmy posmakować kotletów z cukini, kuskus z warzywami, zupy cebulowej. Dużym zainteresowaniem kulinarnym cieszył się bigos Pani Barbary Styczeń.

Niestety w trakcie trwania naturalnej kuchni zaczął padać deszcz, co uniemożliwiło niektórym pozostać do końca. Jednakże osoby najbardziej zainteresowane zostały na trzecim bloku, czyli kuchni indyjskiej. Wykwintne dania tej części świata zaprezentowało małżeństwo polsko- hinduskie Dorota Pandey- wegetarianka od 20 lat, Pawan Pandey- hinduski wegetarianin od urodzenia. Warzywa subji, zupa dahl, pieczywo paratha i deser gulabiamun zaspokoiły najbardziej wybrednych smakoszy kuchni wegetariańskiej.

Produkty do dań wegetariańskich przekazały nam właścicielki sklepów ze zdrową żywnością w Gorzowie.

W imprezie wzięło udział około 180 osób. Już zapraszamy za rok.

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska